רחפנים, או כלי טיס בלתי מאוישים (UAVs), הפכו לחלק בלתי נפרד מהפעילות המודרנית בתחומים צבאיים, מסחריים ובידוריים. אך הדרך שטכנולוגיה זו עברה, מהשלבים הראשונים שלה ועד לטכנולוגיה המתקדמת שאנו רואים היום, נמשכת למעלה משני עשורים. במאמר זה נבחן את התפתחות הרחפנים, נתמקד באבני דרך מרכזיות ובאנשים המשפיעים, כולל עבודתו של אברהם קרם, בחור יהודי שנחשב לאבי הטכנולוגיה של הרחפנים.
ההמצאה של הרחפן: מי אחראי לכך ומתי זה קרה?
ההמצאה של הרחפן המודרני מיוחסת לאברהם קרם, מהנדס תעופה בתחום הרחפנים. אברהם, שנולד בבגדד וגדל בישראל, פיתח תשוקה לתעופה והנדסה מגיל צעיר. הישגיו המשמעותיים ביותר החלו לאחר שעבר לארה"ב בשנות ה-70, שם ייסד את חברותיו Leading Systems ו-Karem Aircraft.
אחד הפיתוחים הבולטים שלו היה אב טיפוס רחפן בשם "אלבטרוס". למרות שמשקלו היה כ-90 ק"ג, הטכנולוגיה הזו משכה את תשומת ליבם של הצבא האמריקאי ו-DARPA (סוכנות הפרויקטים למחקר מתקדם בתחום הביטחון של ארה"ב). בשיתוף פעולה עם DARPA, הוא שיפר את טכנולוגיית האלבטרוס והפך אותה לרחפן "Predator" – אחד מהרחפנים המצליחים ביותר בהיסטוריה הצבאית, אשר שינה את פני הלחימה המודרנית והביא למהפכה בתחום המודיעין הצבאי והפיקוח.

איך הומצא הרחפן?
בעוד שאברהם היה דמות מפתח בעיצוב תעשיית הרחפנים, ההמצאה של הרחפן לא הייתה תוצאה של אירוע אחד או אדם אחד. היא התבססה על סדרה של פיתוחים טכנולוגיים והמצאות שהתרחשו לאורך מאות שנים. הרעיון של כלי טיס ללא טייס התחיל כבר במאה ה-19, כאשר ממציאים ומהנדסים החלו להתנסות בכלי רכב נשלטים מרחוק.
אחד הניסיונות הראשונים ליצור כלי טיס בלתי מאויש התרחש בשנת 1783, כאשר הממציאים הצרפתים, האחים מונגולפייה, שיגרו בלון אוויר ללא טייס. למרות שזה לא היה רחפן במובן המודרני, האירוע הזה סימן את תחילתה של חקר הטיסה הבלתי מאוישת.
ההשפעה של המצאות מוקדמות על פיתוח הרחפנים
במהלך השנים, ממציאים המשיכו לחקור את גבולות התעופה, מה שהוביל לפיתוח כלי טיס מיוחד בשנת 1898 על ידי ניקולה טסלה. הפיתוח הזה, שאיפשר שליטה מרחוק על כלי טיס ללא צורך בהתערבות ישירה של בני אדם, הניח את היסודות לטכנולוגיית הרחפנים המודרנית כפי שאנו מכירים אותה היום.
אברהם קרם, יחד עם הפיתוחים הטכנולוגיים שהתרחשו במהלך המאות, תרמו להמצאה ולפיתוח של הרחפן המודרני. רחפנים הפכו לכלי מרכזי בשימוש צבאי, מסחרי ואפילו בידורי, והעתיד של טכנולוגיה זו מבטיח להמשיך ולפתח את יכולותיהם עוד יותר.